iDnes: V Krušných horách se rozbíhá letní sezona, přibývá výjezdů záchranářů

Letní sezona začala naplno v Krušných horách. Všímají si toho i horští záchranáři, kterým po koronavirové přestávce v posledních týdnech přibylo výjezdů.

SLV4496a8_121449_2399242Podle náčelníka Horské služby Krušné hory Miroslava Račka je na horách nyní už poměrně dost živo. „Tím, že se otevřely hranice, začali sem kromě našinců jezdit poměrně výrazně i Němci, ať už na kolech nebo za pěší turistikou. Život v Krušných horách se v podstatě vrací do starých kolejí,“ řekl náčelník.

Horští záchranáři podle něj nyní z valné části zasahují především v okolí Klínovce, nicméně vyjíždějí i v dalších okrscích Krušných hor. Dobrou zprávou například u cyklistů je, že čím dál víc z nich používá ochranné přilby.

„Cyklista ale nemůže nabýt pocitu nesmrtelnosti, když přilbu má, vždy je zapotřebí jízdu přizpůsobit svým schopnostem a terénu, ve kterém jezdí,“ upozornil náčelník.

O tomto víkendu se v Krušných horách uskuteční již tradiční akce Na kole jen s přilbou, která nabádá cyklisty, aby se při výletech chránili. Partnerem projektu je právě i Horská služba ČR.

„Akce se uskuteční na Ježíškově cestě na Božím Daru. Lidé, kteří se tam pohybují, se budou moci zastavit u stánku a posoudit svoji výbavu i to, jakou funkci přilba má a že je rozumné ji nosit, stejně jako další ochranné doplňky,“ uvedl Miroslav Račko.

Lidem, kteří se vypraví sportovat do Krušných hor, doporučil, aby dávali pozor na to, v jakém terénu se pohybují, například kamenité pěšiny či cesty s vystouplými kořeny stromů mohou být po předchozích deštích kluzké, stejně tak skalní terény.

Horští záchranáři očekávají, že návštěvnost bude s příchodem prázdnin i nadále vzrůstat. A to i proto, že se do Krušných hor vypraví řada lidí za aktivní dovolenou.

Autor: Jana Plechatá

Zdroj: iDnes.cz